Lectură de 2 minute

09 Jun 2021 - Știri și Noutăți

Acord istoric privind impozitarea multinaționalelor din G7: marile companii nu vor mai putea să își mute profiturile în paradisuri fiscale

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Miniștrii finanțelor din G7 au declarat că s-a ajuns la un acord istoric cu privire la procentajul de impozitare pentru multinaționale. Noua reglementare își propune să limiteze capacitatea marilor corporații de a-și muta profiturile în paradisuri fiscale pentru a scăpa de taxe. Cu toate acestea, Amazon ar putea scăpa de taxa fiscală impusă.

Miniștrii de finanțe din statele G7 (Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și SUA) s-au întâlnit săptămâna trecută la Londra pentru a discuta un nou sistem fiscal global prin care să se asigure că cele mai mari corporații din lume nu vor mai apela la căi de reducere a taxei, potrivit Retail Detail.

Impozit global de minim 15 % pentru multinaționale

Astfel, s-a ajuns la un acord inovator prin care statele au ajuns la o taxă globală de minim 15% pentru marile corporații. Mai mult, statele europene ar putea avea mai multe șanse să impoziteze marile companii multinaționale în țara în care este generată cifra de afaceri, nu doar în țara în care se află sediul companiei respective. În prezent, mai multe companii au sediul în țări unde costul taxelor este redus.

Pe de altă parte, în timp ce există un acord general între statele occidentale, alte câteva țări din lume, printre care China, India, Brazilia și Rusia, vor fi implicate în discuții cu privire la implementarea acestei reforme în domeniul fiscal, scrie The Guardian.

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ( OECD), măsurile propuse ar putea genera până la 80 de milioane de dolari (66 milioane de euro) în venituri fiscale suplimentare anual. Prin acest lucru, companii mari precum Microsoft, Apple, Google și Facebook ar putea plăti în mod semnificativ mai mult.

În plus, administrația Biden a sugerat că aproximativ 100 de multinaționale ar fi vizate de noua măsură. Cu toate acestea, nu este clar câte companii sunt incluse în acest moment în acordul de la Londra.

Marja de profit

Cu toate acestea, Amazon, una dintre marile ținte ale noii reglementări, ar putea evita această situație, scrie The Guardian. Astfel, noile măsuri s-ar putea aplica doar multinaționalelor care au o marjă de profit de cel puțin 10%.

Citeste si:
Cum schimbă tehnologia felul în care muncim? Aflăm la HR 2.0- Piața muncii, între prudență și încetinire economică, organizat de Wall-Street.ro
Cum schimbă tehnologia felul în care muncim? Aflăm la HR 2.0- Piața muncii, între prudență și încetinire economică, organizat de Wall-Street.ro

Anul trecut, marja de profit a Amazon a fost de doar 6,3%. Gigantul american a înregistrat vânzări record, însă compania își reinvestește majoritatea profiturilor sale, lucru care înseamnă că trebuie să plătească impozite corporative mai mici.

„Dacă OCDE nu se poate asigura că Amazon se află în domeniul de aplicare, nu numai că nu va îndeplini cererea publică de echitate, dar va oferi, de asemenea, un plan pentru alte mari companii multinaționale pentru a scăpa de acest element al reformei", a declarat Alex Cobham, director executiv al Rețelei de Justiție Fiscală.

Miniștrii de finanțe din G7 susțin că noile reguli vor fi dificil de evitat, mai ales că este vorba despre marile companii occidentale.

Sursa foto Alexey Struyskiy, Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Acord istoric privind impozitarea multinaționalelor din G7: marile companii nu vor mai putea să își mute profiturile în paradisuri fiscale