Lectură de 3 minute

21 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Ziua Internațională a Pădurilor. Cum este produsă hârtia în mod sustenabil în cea mai veche fabrică din România

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Pe 21 Martie, potrivit unei rezoluții adoptate de ONU este sărbătorită Ziua Internațională a Pădurilor. Cu această ocazie, Pehart, unul din cei mai mari producători de hârtie tissue din sud-estul Europei, ne îndeamnă să reflectăm la rolul pădurilor în viața oamenilor. Totodată, atrage atenția asupra necesității protejării naturii, o responsabilitate a fiecărui cetățean și, cu atât mai mult, a companiilor (din industria hârtiei și nu numai). 

 

Sursa foto: Oksana Berko / Unsplash

Compania își selectează cu atenție furnizorii și utilizează în producție doar celuloză certificată, din păduri special crescute în acest scop. Mare parte a materiei prime vine de departe, din Suedia, pentru că în România producția de celuloză este aproape inexistentă.

Cea mai veche fabrică de hârtie din România, cu tradiție de aproape două secole, Pehart se concentrează pe sustenabilitate în tot lanțul de producție – de la materia primă provenită din surse atent verificate, la procesul de producție în care sunt folosite tehnologii performante, alternative mai sustenabile și economice ale practicilor convenționale.

Celuloză certificată sau hârtie reciclată?

Dacă fanii Pufina, cel mai popular brand al Pehart, ar dori să afle care este drumul pe care l-au parcurs articolele din această gamă, din stadiul de celuloză, până la cel de produs finit, ar descoperi că povestea lor începe în pădurile din sudul Suediei.

Pădurile sunt controlate printr-un sistem informatic complex care oferă date despre floră, faună, lucrările care trebuie efectuate și zonele aferente. Sunt create adevărate ecosisteme, în care tăierile sunt strict controlate. Mai mult, proprietarii au obligația să lase 10% din suprafața pădurii virgină, iar în spațiile protejate nu au voie să intre nici chiar proprietarii.

În contextul preocupării generale pentru sustenabilitate, se ridică întrebarea care e varianta cea mai prietenoasă cu mediul, celuloza certificată sau hârtia reciclată? În ceea ce privește hârtia reciclată, pentru ca aceasta să ajungă la calitate superioară este necesară utilizarea intensă de produse chimice pentru descernalizare.

Sustenabilitate în industria hârtiei

Când celuloza ajunge în fabricile Pehart, intră pe liniile de producție pentru a fi transformată în produse pentru uz casnic sau industrial, din România și alte 18 țări din centrul, estul și sudul Europei. Cea mai veche fabrică de hârtie din România, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1837, este totodată și cea mai modernă.

Pehart a realizat anul trecut investiții de peste 10 milioane de euro în tehnologii inovatoare, ecologice și care optimizează eficiența operațională. Spre exemplu, în fabricarea produselor Pufina Natura, care sunt 100% celuloză certificată, nu sunt folosiți adezivi, ci apă, iar ambalajele sunt din folie reciclabilă, biodegradabilă.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Despre Pehart Grup - Cu o tradiție de 186 de ani, Pehart Grup este unul dintre cei mai mari producători de hârtie din Europa de Sud-Est. Compania care a pornit ca o afacere antreprenorială este prezentă cu produsele sale de uz casnic și uz industrial în 18 țări din centrul, estul și sudul Europei (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Bosnia, Herțegovina, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Ucraina, Grecia, Cipru, Israel, Rep. Moldova, Germania).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ziua Internațională a Pădurilor. Cum este produsă hârtia în mod sustenabil în cea mai veche fabrică din România