Lectură de 5 minute

08 Mar 2022 - Știri și Noutăți

10 beneficii ale învățării unei limbi străine

Advertorial

Abonează-te pe  

Am auzit cu toții motive pentru care unii oameni nu învață limbi străine, multe dintre acestea bazate pe mituri și concepții greșite. Adevărul este că, în lumea de astăzi din ce în ce mai interconectată și mai interdependentă, competența în alte limbi este o abilitate vitală care îți oferă oportunitatea de a te conecta cu lumea din jur într-un mod mai semnificativ – fie în cartierul tău, fie la mii de mile distanță – pregătindu-te pentru a concura și a avea succes în economia globală.

Iată zece beneficii ale învățării limbilor străine:

1. Conectarea

Unele dintre cele mai satisfăcătoare aspecte ale experienței umane este capacitatea noastră de a ne conecta cu ceilalți. A fi capabil să comunici cu cineva în limba sa este un dar incredibil. Bilingivii au oportunitatea unică de a comunica cu o gamă mai largă de oameni în viața lor personală și profesională. Cunoașterea limbii te face să fii de-al casei, indiferent unde te-ai afla, deschizându-ți lumea la propriu și la figurat.

2. Avansarea în carieră

Cunoștințele lingvistice pot fi un avantaj competitiv semnificativ care te diferențiază de colegii tăi monolingvi. Ele se numără printre primele abilități necesare indiferent de sectorul sau nivelul de calificare – iar cererea de profesioniști bilingvi crește exponențial. Angajatorii caută profesioniști care să poată comunica fără probleme cu clienții de pe piețele de peste mări, iar ca un stimulent suplimentar, în multe cazuri, abilitățile lingvistice duc, de asemenea, la bonusuri și salarii mai mari. Oricare ar fi aspirațile tale în carieră, cu abilitățile lingvistice adăugate în amestec, ești în fața mulțimii!

3. Dezvoltarea creierului

Multe beneficii cognitive ale învățării limbilor străine sunt incontestabile. Persoanele care vorbesc mai mult de o limbă au abilități îmbunătățite de memorie, de rezolvare a problemelor și de gândire critică, precum și concentrare sporită, capacitatea de a face mai multe sarcini și abilități de ascultare mai bune. Ei comută între sarcinile concurente și monitorizează schimbările din mediul lor mai ușor decât cei monolingvi, dând și dovadă de creativitate și flexibilitate sporite. Dacă asta nu ar fi suficient, pe măsură ce îmbătrânim, a fi bilingv sau multilingv ajută și la prevenirea îmbătrânirii mentale și a declinului cognitiv.

Citeste si:
Companiile din retail alocă un buget lunar mediu de 495 de lei pentru beneficiile angajaților
Companiile din retail alocă un buget lunar mediu de 495 de lei pentru beneficiile angajaților

4. Aprofundarea conexiunii cu alte culturi

Limba este cea mai directă legătură cu alte culturi. Capacitatea de a comunica într-o altă limbă ne expune și încurajează o apreciere pentru tradițiile, religiile, artele și istoria oamenilor asociați cu acea limbă. O mai mare înțelegere, la rândul său, promovează o mai mare toleranță, empatie și acceptare a celorlalți – studiile care arată că copiii care au studiat o altă limbă sunt mai deschiși și exprimă atitudini mai pozitive față de cultura asociată cu acea limbă.

5. Călătoriile

Călătorind ca vorbitor de limba locală poate îmbunătăți exponențial o călătorie în străinătate. În timp ce călătorii monolingvi sunt capabili să viziteze aceleași locuri, călătorii care cunosc mai multe limbi sunt mai ușor capabili să navigheze în afara bulei turistice și să se conecteze și să interacționeze cu locul și oamenii săi într-un mod care este adesea inaccesibil celor fără aces la limbă. Învățarea unei a doua limbi deschide, de asemenea, uși suplimentare către oportunități de a studia sau de a lucra în străinătate.

6. Accesul direct la informații

Într-o lume cu peste 6.000 de limbi vorbite, uneori avem nevoie de traducere, dar vorbirea a cel puțin o limbă suplimentară ne dă putere să accesăm informații care altfel ar fi interzise. De exemplu, persoanele care cunosc alte limbi sunt capabile să navigheze pe internet ca cetățeni autentici ai lumii, bucurându-se de mass-media și divertismentul străin.

7. Multilingvismul

Învățarea unei a doua limbi nu numai că îmbunătățește abilitățile de comunicare și înmulțește vocabularul în prima limbă, cercetările aratând că învățarea limbilor suplimentare este mult mai ușoară pentru cei care vorbesc deja o limbă străină, mai ales în rândul copiilor. Asta pentru că atunci când înveți o nouă limbă, dezvoltați noi rețele cerebrale care sunt pregătite de acțiune atunci când începeți să o învățați și pe a treia.

8. Creșterea încrederii în sine

Orice cursant de limbi străine poate mărturisi că a avut parte de multe greșeli în procesul de descoperire a unei noi limbi, deseori în public. Este o parte necesară a procesului de învățare! A învăța o limbă înseamnă a te expune și a ieși din zona ta de confort. Avantajul este sentimentul uimitor de realizare pe care îl veți simți atunci când conversezi cu cineva în limba sa maternă.

9. Consolidarea procesului de luare a deciziilor

Studiile arată că deciziile luate în a doua limbă sunt mai motivate decât cele luate în limba maternă. Spre deosebire de presupunerile obișnuite, atunci când deliberăm într-o a doua sau a treia limbă, de fapt ne distanțăm de răspunsurile emoționale și prejudecăți. Rezultatul? Decizii obiective și clare bazate doar pe fapte.

10. Perspectivă

Pe măsură ce explorăm o nouă limbă și cultură ei, facem în mod natural comparații cu ceea ce ne este familiar. Descoperirea unei alte culturi pune în lumină aspecte ale propriei noastre culturi – atât pozitive, cât și negative – pe care este posibil să nu le fi luat în considerare anterior. S-ar putea să găsești o mai mare apreciere pentru ceea ce ai sau s-ar putea să te hotărăști să schimbi unele lucruri!

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  10 beneficii ale învățării unei limbi străine