Pentru buna functionare a organismului tau, corpul are nevoie de nutrienti cu continut ridicat de vitamine si minerale, necesari atat pentru a transforma mancarea in energie cat si pentru ca celulele bolnave sa se vindece mai repede si mai usor.
Substante cu structura de compusi organici, ce nu pot fi sintetizate de organism, vitaminele sunt obligatorii in organism pentru a ajuta corpul uman. Sunt necesare in cantitati mai mici in comparatie cu lipidele, glucidele sau proteninele. Sunt de doua tipuri:
- Vitamine solubile in apa/ hidrosolubile: vitaminele B, vitamina C si acidul folic; acestea nu sunt stocate de organism, asadar trebuie consumate mai frecvent.
- Vitaminele B produc energie si au functie de imunitate, absorbind fierul in organism. Se pot gasi in mod natural in cereale integrale, cartofi, banane, fasole, linte si ardei iute.
- Vitamina C intareste vasele de sange, ofera pielii elasticitate si coordoneaza numeroase functii metabolice. Portocalele, dar si alte fructe ca guava, kiwi, grapefruitul, strugurii o au.
- Acidul folic este implicat in formarea hematiilor. Se poate gasi in brocoli, citrice, pere, nuci, porumb, sparanghel, mazare si seminte.
- Vitamine solubile in grasimie/ liposolubile: vitaminele A, D, E, K
- Vitamina A este nutrient esential pentru dinti, piele si ochi. Se poate consuma din morcovi si din alte legume si fructe care contin caroten – cartofii dulci, pepenii galbeni.
- Vitamina D este buna pentru oase sanatoase, regland totodata circuitul calciului (faciliteaza depunerea si absortia in oase si dinti) si al fosforului; nutrienti oferiti de oua, peste si ciuperci.
- Vitamina E ajuta la circulatia sangelui si are rol de antioxidant, efect hepatoprotector. Pusa la dispozitie de migdale, seminte de floarea soarelui.
- Vitamina K faciliteaza coagularea sangelui si este indispensabila pentru mentinerea rezistentei structurii osoase a varstnicilor. O gasesti in verdeturi ca spanacul, varza, broccoli.
- Mineralele
Componente esentiale petru diete sanatoase, mineralele intervin in mai multe procese vitale. In total sunt 18 insa indispensabile sunt cele principale: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniu si zincul. Cele active sunt calciul, clorul cromul, cobaltul, cuprul, fierul, fluorul, fosforul, iodul, magneziul manganul, molibdenul, potasiul, seleniul, sodiul, sulful, vanadiul si zincul.
Trebuie sa tineti cont ca vitaminele nu pot inlocui hrana zilnica. De fapt acestea nu pot fi asimilitate daca nu se consuma alimente. De asemenea nu au valoare energetica sau calorica proprie si nu au efect energizant. Daca decizi sa suplimentezi aportul de vitamine (la sfatul unui medic), suplimentele se recomanda sa fie consumate dupa masa de pranz, acestea fiind mai bine absorbite in prezenta mineralelor si a mancarii. Acestea se vor administra cu mineralele, indispensabile pentru absortia vitaminelor.
FOTO I Proprietarul Christian Tour a inaugurat o nouă farmacie Yuga în București

Vitaminele si mineralele se regasesc sub diferite combinatii in suplimente alimentare in farmacii.
- Calciu este ideal pentru dinti si oase.
- Fierul ajuta la constructia muschilor.
- Zincul este necesar in vindecarea leziunilor, creste imunitatea.
- Zincul contribuie la producerea insulinei, la reglarea nivelului de zahar din sange, ajutand si la inmultirea celulelor, la cresterea tesutului si la vindecarea ranilor.
- Iodul reglementeaza anumite functii metabolice, optimizeaza consumului de energie.
- Magneziul contribuie la metabolizarea glucidelor si fortifica musculatura.
- Fosforul este folosit in dezvoltarea oaselor si dintilor, contribuind si la metabolizarea proteinelor, grasimilor si a carbohidratilor.
- Seleniu protejeaza celulele.