Lectură de 4 minute

29 Jun 2023 - Opinii

Responsabilități de mediu în sectorul construcțiilor

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Luând în calcul obiectivul UE de a transforma Europa în primul continent neutru climatic în nici trei decenii, precum și faptul că sectorul construcțiilor generează, conform unui raport al Uniunii, 5-12% din emisiile de gaze de seră din fiecare stat membru și peste 35% din totalul deșeurilor din Uniune, nu e de mirare că legislația de mediu care privește acest sector economic este una stufoasă, cu multe obligații pentru jucătorii de pe piața de profil. Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, face un pic de lumină în acest domeniu deloc prăfuit al normelor de mediu destinate sectorului construcțiilor.

Sursa foto: Green Environment Support

Conform unei declarații emise în spațiul public de un oficial din Ministerul Mediului în urmă cu câțiva ani, șantierele sunt a doua sursă de poluare a aerului, după traficul rutier. Așadar, faptul că se construiește mult – în România sau oricare altă țară – este un semn nu numai de progres economic și social, ci și de deteriorare a mediului. La nivelul Uniunii Europene, acest sector de activitate generează o treime din totalul deșeurilor produse, ceea ce se traduce, cantitativ, în peste două tone de deșeuri pe an per cap de cetățean UE.

În virtutea Pactului Verde European – care are ca obiectiv transformarea Europei în primul continent cu zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în anul 2050 – au fost adoptate o serie de schimbări legislative, unele dintre acestea reglementând sectorul construcțiilor. De exemplu, începând cu anul 2021, clădirile noi trebuie să respecte un standard de consum aproape egal cu zero, ceea ce presupune:

  • să aibă o performanță energetică foarte ridicată;
  • necesarul de energie pentru asigurarea acestei performanțe să fie aproape zero sau foarte scăzut;
  • necesarul de energie să fie asigurat în proporție de minim 30% din surse regenerabile;
  • energia (din sursele regenerabile) necesară pentru asigurarea performanței unei construcții trebuie să fie produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 km față de coordonatele GPS ale clădirii.

„Implicarea și preocuparea autorităților cu privire la impactul acestui sector de activitate asupra mediului și a sănătății populației este la un nivel ridicat, iar măsurile care trebuie implementate de agenții economici din domeniul construcțiilor sunt esențiale pentru a minimiza acest impact”, spune Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializată în consultanță de mediu.

Impactul mare asupra mediului vine cu obligații multe în gestionarea deșeurilor, dar nu numai

În ce privește construcțiile noi, totul începe cu obținerea autorizațiilor de construire, fie că proiectul are o destinație rezidențială sau comercială/industrială. Pe baza certificatului de urbanism poate fi obținut acordul de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Apoi, trebuie verificată atribuirea responsabilității gestionării deșeurilor în proiectul respectiv, dat fiind că, în unele situații, aceasta revine dezvoltatorului, iar în altele – firmei de construcții.

Ulterior, pe toată durata procesului de construire, titularul autorizației are obligația de a raporta către autorități datele privind managementul deșeurilor în maniera stipulată de OUG 92/2021:

  • Amenajarea unui spațiu special de colectare selectivă a deșeurilor;
  • Încheierea de contracte cu colectori autorizați;
  • Etichetarea corespunzătoare a fiecărei categorii de deșeuri pentru depozitare și în vederea colectării;
  • Întocmirea lunară a evidenței gestiunii deșeurilor până la finalizarea proiectului;
  • Întocmirea raportului anual privind deșeurile și depunerea acestuia către Agenția pentru Protecția Mediului până pe 31 martie ale fiecarui an în ceea ce privește situația deșeurilor generate pentru anul anterior;
  • Asigurarea unui grad de pregătire pentru reutilizare, reciclare sau alte operațiuni de valorificare de minimum 70% din cantitatea totală de deșeuri generate;
  • Întocmirea planului de gestionare a deșeurilor din activități de construire.

„Pentru o bună organizare a agenților economici în în vederea respectării legislației în domeniu recomandăm existența unui plan de management de mediu în care să fie cuprinse toate activitățile desfasurate precum și măsurile care se impun pentru diminuarea impactului asupra mediului”, menționează Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

Așadar, prin obținerea tuturor actelor de reglementare necesare, prin amenajarea corespunzătoare a amplasamentului, monitorizarea emisiilor/imisiilor și prin realizarea raportărilor specifice, activitatea unui proiect de construcții ar trebui să se desfășoare neperturbată de sancțiuni ale organelor de control în domeniul protecției mediului.

„O soluție foarte la îndemână și foarte eficientă pentru asigurarea conformității de mediu, pentru implementarea de soluții în scopul prevenirii, reducerii sau înlăturării impactului asupra mediului este colaborarea cu o companie de consultanță în domeniu”, explică Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Retail.ro /  Retail.ro /  Opinii /  Responsabilități de mediu în sectorul construcțiilor