Lectură de 2 minute

20 Apr 2022 - Interviuri și Analize

Studiu: 55% dintre angajați se așteaptă să primească o primă de Paște de la angajator și aproape jumătate dintre ei speră să fie în bani

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Circa 55% dintre angajați se așteaptă să primească primă de Paște de la angajator, iar 47% dintre ei speră ca aceasta să fie sub formă de bani; alți 10% se așteaptă să primească tichete sau vouchere cadou, iar 4% coșuri cu produse de sezon, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Aproape 63% dintre angajații care au răspuns la sondaj au spus că acordarea de bonusuri și prime cu ocazia sărbătorilor reprezintă un criteriu esențial pentru ei atunci când aleg un angajator. Pentru alți 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, în timp ce doar 7% au declarat că ar renunța la prime și bonusuri în favoarea altor beneficii.

În comparație cu anul trecut, așteptările financiare ale angajaților au crescut. Astfel, 17% dintre respondenți se așteaptă ca suma primită anul acesta să depășească valoarea de 500 de lei, în timp ce anul trecut doar 7% aveau această așteptare. Alți 30% estimează că vor primi o sumă între 101 și 300 lei, iar 10% se așteaptă ca prima să echivaleze o valoare cuprinsă între 301 și 500 de lei. 8% se așteaptă să primească mai puțin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri că vor primi.

Buget mai mic de Paște

Procentul celor care se bazează pe prima în bani de la angajator a crescut mult în comparație cu anul trecut, ca dovadă a faptului că bugetul alocat coșului de cumpărături de Paște a crescut și el, marcat de inflația mare din acest an. Astfel, 20% dintre respondenți au spus că au neapărată nevoie de acești bani, pentru a se putea descurca financiar de Paște, iar pentru 55% sunt niște venituri suplimentare binevenite, care îi ajută în susținerea cheltuielilor din această perioadă. Alți 20% spun că nu depind de acest buget pentru a-și face cumpărăturile dorite, dar consideră că această primă este un semn de apreciere din partea angajatorului.

Aproape 35% dintre respondenți spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale (alimente, cadouri, distracție etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alți 45% spun că vor cheltui la fel, pe când 15% vor aloca un buget mai mare față de 2021. 90% au zis că cea mai parte a bugetul o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paște, în timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.

Sondajul a fost efectuat în perioada 25 martie - 15 aprilie pe un eșantion de 1.217 utilizatori de internet din România.

Sursa foto: Alexas_Fotos, Pixabay

Citeste si:
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Studiu: 55% dintre angajați se așteaptă să primească o primă de Paște de la angajator și aproape jumătate dintre ei speră să fie în bani