Lectură de 5 minute

05 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Paștele nu ar fi vreodată la fel fără tradiția vopsirii ouălor. Cu toate acestea, de la an la an sunt tot mai scumpe. Dacă în 2022 puteam cumpăra un cofraj de 30 de ouă la circa 30 de lei, în 2023, prețul mediu ajunsese undeva la 45 de lei. Anul acesta, vom plăti până la 55 de lei, în funcție de mărimea lor și de calitatea producției. 

Sursa foto: Pixabay.com

Marius Marin este comerciant de ouă din 2022 și spune că nu plănuiește să scumpească ouăle înainte de Paște, adăugând că anumiți fermieri fac asta atunci când crește și cererea. Totodată, el a explicat faptul că, în mod normal, nici producția nu suferă modificări în perioada sărbătorilor, întrucât ar fi o pierdere și mai mare dacă ar cumpăra mai multe găini pe care apoi ar trebui să le sacrifice.

Antreprenorul, împreună cu soția sa, Roxana Marin, și-au creat „Cuibarul” la 30 de kilometri de București, într-un spațiu unde găinile sunt crescute în sistem free-range, ceea ce înseamă că acestea se bucură de soare, de libertate, de aer curat și au o viaţă lipsită de stres.

Astfel de ouă sunt marcate cu cifra 1, fiind prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă. Soții Marin comercializează un cofraj de 30 de ouă, de mărime M, cu prețul de 51 de lei. Cele din categoria L sunt doar cu puțin mai scumpe, având prețul de 54 de lei.

„Nu se poate compara un ou de la o găină crescută cu acces în aer liber, la soare și hrănită cu iarbă, cu oul de la o găină crescută închisă în baterii. Diferența între aceste ouă se poate observa, în primul rând, prin faptul că albușul este mai consistent, mai legat, atunci când oul este spart, dar diferența se simte și la gust. E acel ou de țară pe care îl regăsești doar la sistemele de creștere cu cifrele unu și zero. În ceea ce privește culoarea gălbenușului, pe această temă este o întreagă polemică. Nuanța de portocaliu a gălbenușului este determinată de cantitatea de caroten pe care o consumă găina, însă acesta poate arăta la fel și în cazul în care în hrana găinilor au fost adăugați aditivi de colorare”, a declarat Marius Marin pentru retail.ro.

Concret, anul acesta, un ou pleacă de la poarta fermierului cu un preț situat între 1,50 lei și 1,90 lei pentru persoanele fizice. În cazul vânzării angro, prețul se negociază diferit.

În altă ordine de idei, soții Marin livrează gratuit comenzile către clienții din București, dar și către cei din partea de nord a județului Ilfov (Periș, Niculești, Ciolpani, Snagov, Săftica, Balotești, Corbeanca, Paradisul Verde, Voluntari, Pipera, Tunari, Otopeni).

Cum recunoaștem un ou de calitate?

În general, calitatea ouălor pe care le cumpărăm depinde de modul în care sunt crescute găinile. În acest sens, prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă este cea mai importantă. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piețele românești există patru categorii de ouă.

Citeste si:
Program Sun Plaza de Paște 2024. În ce zile putem face cumpărături
Program Sun Plaza de Paște 2024. În ce zile putem face cumpărături
  • Cifra zero la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune.
  • Cifra unu la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu de minimum 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic.
  • Cifra doi la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra doi indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.
  • Cifra trei la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

Cât costă un cofraj de ouă la supermaket

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate