La prima vedere, bijuteriile create de Isabela Groza par a fi realizate dintr-un material fragil și subțire, ca o coajă de ou. Însă, în spatele broșelor, cerceilor și inelelor concepute de antreprenoarea din Suceava, se află zile întregi de muncă.
Potrivit Isabelei, titanul este un material de trei ori mai dur decât oțelul, ceea ce îl face dificil de lucrat. De asemenea, acesta poate fi topit doar la o temperatură de peste 1.700 de grade Celsius.
Bijutier pe ruta Suceava - Anglia - București
Isabela a crescut printre bijuterii, părinții săi fiind proprietarii unui magazin de bijuterii de import. În timp ce studia la București, și-a dat seama că vrea să învețe să le facă ea însăși. Astfel, a început să creeze accesorii din pietre semiprețioase.
În urma finalizării studiilor din România, a aplicat la Birmingham School of Jewellery, cea mai mare școală de bijutieri din Europa, fondată în 1890. Acolo, timp de doi, ani a învățat totul despre tehnici de realizare a bijuteriilor, despre metale și, în special, despre titan. După cum a afirmat chiar ea, materialul a devenit o provocare constantă în încercarea de a-l modela.
Începând cu 2012, când s-a întors la Suceava, antreprenoarea a reușit să obțină fonduri europene pentru a-și deschide atelierul, iar din 2019 s-a mutat la București.
Teddy și Teo, cuplul care folosește tehnologia pentru a crea rețetele vechi ale bunicii în 20 de minute

Bijuterii pe care le poți purta toată viața
Antreprenoarea vorbește cu multă emoție despre titan, pentru că aceste piese, după cum spune ea, sunt atât de rezistente încât le poți purta toată viața. Mai mult, materialul este biocompatibil, antialergic și rezistent la coroziune.
Acest metal este considerat adecvat pentru a fi prelucrat de bărbați, din cauza durității sale care îl face dificil de modelat. Dar tocmai acest lucru a determinat-o pe antreprenoare să îl aleagă, așa cum am menționat mai sus, adăugând și modul fascinant în care acesta își schimbă culoarea.
Titanul este unul dintre cele trei metale care, prin oxidare, are abilitatea de a căpăta o paletă variată de culori. Acesta își obține culoarea în funcție de grosimea stratului de oxid, reflectă diferit lumina și formează culoarea.
Isabela Groza, fondator GI Jewellery
În acest sens, bijuteriile create de Isabela par a fi vopsite în culori metalizate, în special cu nuanțe de mov și lila. În realitate, piesele de titan sunt supuse procesului de anodizare, un proces care utilizează electricitatea pentru a crea o acoperire pe suprafața metalului. Astfel, se produc în mod natural diferite culori fără a utiliza coloranți sau pigmenți suplimentari.
În altă ordine de idei, prețurile acestor accesorii variază de la 120 de lei la 1.100 de lei, piesele fiind expuse deseori și la târguri naționale și internaționale.
Totodată, pe site-ul GI Jewellery, pot fi achiziționate și bijuterii din argint și bronz.
Businessul Isabelei Groza a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 40.000 de euro.