Lectură de 4 minute

03 Jan 2023 - Interviuri și Analize

Holdingul Grup Șerban din Onești vrea să investească circa 50 de milioane de euro în extinderea suprafețelor agricole și a sistemelor de irigații

Cristina Marin

Abonează-te pe  

2022 a fost un an plin de activități pentru Holdingul Grup Șerban, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, care vrea să investească aproximativ 50 de milioane de euro în extinderea suprafețelor agricole, fermei avicole, sistemelor de irigații, facilităților de producție și a capacităților de depozitare. Suma va deservi investițiilor programate pentru următorii zece ani, potrivit informațiilor oferite de Ovidiu Bucătaru, CFO al Grup Șerban Holding, într-un interviu Retail.ro. 

Sursa foto: Grup Șerban

Planurile Holdingului sunt gândite în raport cu situația macro-economică actuală, Bucătaru precizând că anticipează o creștere cu o singură cifră a prețului produselor comercializate la nivelul grupului.

”Inflația ne afectează în mod continuu prin prisma creșterii prețului asupra materiilor prime, fiind posibil, doar parțial, transferul acestei creșteri către consumatorul final. Însă, dacă ne uităm la partea plină a paharului, inflația agresivă din ultima perioadă ne-a determinat să identificăm soluții inovatoare, astfel încât să diminuăm costurile”, a declarat acesta.

Totodată, pornind de la inflație, Bucătaru a amintit și de amenințarea unei crize alimentare, o situație pe care autoritățile române o neagă cu desăvârșire.

„În 2023, controlul inflației va continua să reprezinte o provocare, având în vedere că din punct de vedere tehnic, recesiunea pare să fie tot mai aproape. Presiunea inflaționistă asupra prețurilor va avea un impact asupra domeniului agricol, în special în zona de fertilizanți, aspect care poate conduce la diminuarea randamentelor obținute la hectar, antrenând o spirală inflaționistă, ce poate degenera într-o criză alimentară generalizată”, a explicat CFO-ul Holdingului.

O nouă linie de producție în sistem NoTouch

Revenind la investițiile planificate, însă pentru anul 2033, Holdingul Grup Șerban vizează accesarea de granturi care să susțină dezvoltarea de capacități suplimentare de depozitare și producție, acestea reprezentând soluții pentru criza de producție și logistică pe domeniul agriculturii o parcurge.

„Pe termen lung, avem în vedere investiții semnificative în extinderea suprafețelor agricole, a fermei avicole, sistemelor de irigații, facilităților de producție, precum și a capacităților de depozitare”, a insistat Bucătaru.

În plus, în 2023, în cadrul liniei de business axată pe panificație, patiserie și cofetărie, prin care au fost relansate patru game de produse de panificație sub brandul Granero, Holdingul are în plan să investească într-o nouă linie de producție cu sistem NoTouch.

Citeste si:
Bogdan Vlad preia funcția de CEO al holdingului ROCA Agri RDF
Bogdan Vlad preia funcția de CEO al holdingului ROCA Agri RDF

”Vrem să investim într-o nouă linie de producție cu sistem NoTouch și să ajungem să exportăm produse de panificație-cofetărie în Europa”, a completat acesta.

În data de 28 februarie 2022, acțiunile Grup Șerban Holding (GSH) au debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București. De asemenea, Holdingul a continuat dezvoltarea parteneriatelor, unul dintre acestea fiind semnarea unui contract semnificativ cu PepsiCo România privind dezvoltarea programului pentru livrarea de cartofi pentru chipsurile Lay’s produse în România.

În plus, Grupul a primit aprobarea unui proiect cu fonduri europene pentru entitatea Fabrica de Paine Șerban S.R.L., parte a Grup Șerban Holding. Proiectul, finanțat prin PNDR 2014-2020, vizează construirea unei hale de 120 metri lungime cu o deschidere de 24 de metri. În cadrul halei va fi inclus un depozit cu temperatură controlată pentru preluarea legumelor și cartofilor ce urmează să fie sortați și ambalați. Depozitul are o capacitate de stocare de până la 2.000 de tone în boxpaleți. De asemenea, proiectul prevede și montarea unei linii de sortare și ambalare legume și cartofi cu o capacitate de ambalare de până la 10 tone pe oră. Această linie va cuprinde utilaje de sortare, spălare și calibrare, buncăre tampon pentru marfa ce urmează să fie ambalată, două cântare și patru mașini de ambalat, iar partea de paletare va fi preluată de un paletizor automat.

Tot în 2022, Holdingul a achiziționat patru baze de depozitare a cerealelor și astfel, și-a extins capacitatea totală de depozitare cu 40%, ajungând la 167.000 de tone. Prin integrarea celor patru noi baze în Grup Șerban vor crește volumele de cereale și oleaginoase la 120.000 de tone doar din această dezvoltare. Totodată, cele patru baze se află în proximitatea unor magistrale rutiere și feroviare importante, precum drumul european 85 și magistrala 500, iar acest lucru va conduce la sporirea vitezei de încărcare și descărcare a cerealelor.

”2022 a fost un an în care am întâmpinat provocări la nivelul tuturor activităților. Astfel, printre provocările cele mai mari aș menționa războiul din Ucraina, care a dus la creșterea tuturor prețurilor, precum și la perturbarea fluxurilor de aprovizionare cu cereale, inclusiv prin blocarea portului Constanța. O altă provocare semnificativă a fost seceta, principala îngrijorare în domeniul agriculturii din România. De asemenea, inflația a fost un alt factor care a influențat activitatea noastră”, a conchis Bucătaru.

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc care și-a început activitatea în Onești, în 1994.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Holdingul Grup Șerban din Onești vrea să investească circa 50 de milioane de euro în extinderea suprafețelor agricole și a sistemelor de irigații