Lectură de 6 minute

18 Jun 2024 - Interviuri și Analize

FOTOREPORTAJ | Din nou pe ruta producătorilor locali Via Profi: păstori de albine, lavandă, crame, fructe și dulcețuri 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

La un an de la lansarea oficială, Via Profi și-a dublat platforma cu încă 12 județe, plănuind să mapeze încă 11 județe în platformă până la finalul anului, iar totalul producătorilor locali va ajunge astfel la 400 până la final de iulie. 

 

Sursa foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

Numitorul comun al producătorilor pe care i-am vizitat anul acesta nu a fost doar bucuria cu care ne-au primit în casele lor, a fost Diaspora. O mare parte dintre acești producători s-a întors acasă în incertitudinea provocată de pandemie, iar în scurt timp a pus bazele unor mici afaceri de familie care au mari șanse să devină tot mai înfloritoare.

Mai mult, în ultimii ani, aceștia au devenit un sprijin important al comunității lor, în ciuda faptului că principala problemă este, în continuare, lipsa forței de muncă în localitățile din care provin.

Una din motivațiile proiectului Via Profi a fost aceea că satele se depopulează, oamenii pleacă să lucreze la orașe sau în străinătate, ceea ce pentru România, pe termen lung, este un lucru foarte grav, ca țară, ca societate. Ne-am dat seama că tradițiile, producția și economia locale trebuie să fie susținute, iar acesta a fost modul prin care am încercat să ajutăm micii producători artizanali, care nu pot sau nu au cantități suficiente pentru a-și vinde produsele în magazinele foarte mari.

Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate Profi

Magazia Morăriței și Carmangeria cu Gust

O primă oprire a fost în localitatea Probota, din județul Iași, la Moara construită cu 30 de ani în urmă de tatăl Ceciliei Țugulia. Fiica morarului, de meserie biofizician, a continuat visul tatălui și a deschis o brutărie lângă vechea moară. Acolo, ne-am bucurat de gustul fursecurilor de altădată, făcute chiar de noi, și am gustat din delicioasele vărzare și poale în brâu.

Citeste si:
Noii comercianți din aeroportul Otopeni, amendați de ANPC. Ce nereguli au găsit inspectorii
Noii comercianți din aeroportul Otopeni, amendați de ANPC. Ce nereguli au găsit inspectorii

Tot aici, ne-a servit cu produsele sale Marius Dorobanțu care, împreună cu familia sa, oferă produse tradiționale din porc, 100% naturale.

Producătorul își achiziționează carnea de porc din care sunt făcute produsele Carmangeriei cu Gust de la producători locali din sat, iar condimentele folosite sunt și ele atent selectate. De pildă, usturoiul este cules din grădina soacrei lui.

Crama Jitar și Oramura

În aceeași zi, am plecat spre Crama Jitar, în comuna Frumușica, județul Botoșani, pentru o degustare de vinuri artizanale și de dulcețuri tradiționale Oramura, pregătite de Lorena Țăruș și sora ei.

În curtea familiei Jitariu ne-am simțit ca acasă, am văzut cireșii cu crengile îndoite de atâta rod și ne-am plimbat prin via plantată de ei începând cu 2017, după ani de muncă în același domeniu, în Italia.

Zmeură din Boura și Lavanda la Căsuța din Livezi

Am continuat traseul Via Profi cu o plimbare prin grădina cu zmeură și mure a Irinei Rusu din localitatea Boura. Ne-am bucurat de splendoarea peisajelor bucovinene, de grădinile lor îngrijite și de aerul proaspăt.

Mai târziu, ne-am delectat cu gustări delicioase la Căsuța din Livezi a surorilor Mihaela Robu și Andreea Gavriliuc. După ce s-au întors din Austria, respectiv Italia, cele două au deschis la Cacica, în satul unde își petreceau verile la bunici, Căsuța din livezi, un punct gastronomic cu specific tradițional, un mic magazin cu săpunuri sau uleiuri esențiale și au plantat un câmp cu lavandă care pare desprins din povești.

Sursa foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

Brânzeturi din Moldovița și zacusca din Cajvana

Ruta a continuat spre Moldovița, unde l-am cunoscut și pe Marin Tcaciuc, întors acasă după ani de muncă în străinătate, împreună cu soția lui. Marin ne-a povestit că soacra lui a fost cea de la care a învățat să facă brânzeturi și alte produse naturale din lapte de vacă.

Sursa foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

În a treia zi pe Via Profi i-am cunoscut pe soții Covalschi, din Cajvana, județul Suceava. Domnica și Tiberiu Covalschi au propria lor grădină, de care s-au bucurat mai ales în pandemie, când le-a venit ideea să cultive cât mai multe legume și fructe.

Am cules zmeură galbenă și am mâncat cireșe amare, ne-au povestit câte soiuri de fructe au plantat, atât în grădina proprie, cât și pe cele două hectare în arendă.

Sursa foto: Sursa Foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

Soții Covalschi cultivă legume și fructe precum pere, căpșuni, mere, prune, zmeură, cireșe, vișine, migdale, aronia și multe altele. Printre produsele realizate de ei se numără zacusca, dulceața, socată și berea de casă.

Sursa foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

Păstorii de albine din Soloneț

Ultima oprire a fost la soții Daniel și Loredana Olar din Soloneț, tot în județul Suceava. Amândoi fiind de meserie asistent medical, după mulți ani de muncă în Spania s-au întors și ei acasă, tot în pandemie.

Acum sunt producători de miere și fac pastorală, adică plimbă stupii prin alte localități pentru a oferi albinelor polenul florilor speciale, de la florile de salcâm până la florile de tei.

Sursa foto: Sursa Foto: Goldfish Project/Via Profi.ro

Ce este Via Profi?

Via Profi este o platformă online unde oricine poate găsi producători care păstrează gusturile românești și ingrediente sănătoase din grădina lor sau din grădinile comunităților din care fac parte.

Cu ajutorul unei hărți interactive acești producători se pot filtra după județe sau după produsele pe care le realizează. Fiecare dintre ei are câte o pagină dedicată, cu informații documentate și verificate de echipa Profi, cu date de contact complete și, foarte important, cu imagini reale ale produselor.

Retail.ro a vizitat o serie de producători locali din Bucovina și Moldova, călătorind pe Via Profi. Astfel, am reușit să aflăm poveștile unora dintre artizanii care fac parte din proiectul Raftul cu Bunătăți Locale și care pot fi descoperiți în platforma lansată de Profi în 2023. În prezent, pe Via Profi sunt peste 346 de producători listați, din 24 de județe ale țării, cu peste nouă categorii de produse, urmând ca până la finalul lunii iulie platforma să ajungă la un total de 400 de producători.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  FOTOREPORTAJ | Din nou pe ruta producătorilor locali Via Profi: păstori de albine, lavandă, crame, fructe și dulcețuri