Lectură de 2 minute

17 Oct 2022 - Interviuri și Analize

Cum reduce IKEA consumul de energie: fotovoltaice la Pallady și program de lucru modificat în ambele magazine

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Ikea, retailerul suedez de mobilă, a recurs la un program de reducere a consumului de energie în cele două magazine deschise în România. Acesta vizează o serie de măsuri cum ar fi încălzirea geotermală, instalarea de panouri fotovoltaice, dar și revizuirea timpului de lucru pentru angajați sau stingerea luminilor ambientale pe timpul nopții.

Sursa foto: unsplash.com

Grupul utilizează tehnologii sustenabile, cum ar fi încălzirea geotermală, energia produsă de panouri fotovoltaice și colectarea apei de ploaie folosită pentru irigații și instalații sanitare. Acestea au permis reducerea consumului de energie, dar și obținerea de certificate verzi pentru magazinele grupului, precum Breeam Excellent în cazul Ikea Pallady.

"Panourile fotovoltaice au produs într-un an peste 1 Gwh (1000 Mwh) de energie electrică, folosită exclusiv în magazinul Pallady. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din necesarul mediu anual. În noul an financiar, ne propunem să creștem capacitatea instalației solare fotovoltaice din Ikea Pallady, și totodată să găsim modalități similare de producere a energiei pentru magazinul nostru din Băneasa", au declarat reprezentanții Ikea, pentru Retail.ro.

În același timp, compania are în vedere reducerea cantității de energie necesară pentru încălzirea sau răcirea magazinelor.

Spre exemplu, magazinul Ikea Băneasa a fost modernizat, în acest an, cu pompe de căldură cu sursă de aer, scopul fiind de a elimina folosirea combustibililor fosili, cum ar fi gazele naturale.

De asemenea, a fost revizuit programul de lucru pentru a putea optimiza modul în care este folosit sistemul de iluminare interioară.

În plus, a fost demarată o campanie de informare în rândul angajaților, obiectivul fiind creșterea gradului de conștientizare asupra problemei risipei de energie, mai arată oficialii retailerului.

Începând cu data de 30 septembrie 2022, Ikea a luat decizia de a stinge luminile ambientale și fațadele magazinelor între orele 22:00 și 09:00 în timpul săptămânii, respectiv între 22:00 și 08:00 în weekend.

Citeste si:
IKEA a dat startul lucrului cu drone inclusiv pe timp de zi, alături de angajați
IKEA a dat startul lucrului cu drone inclusiv pe timp de zi, alături de angajați

''Stingerea luminilor nu afectează siguranța și securitatea clienților și colegilor noștri. Aceștia pot să se deplaseze în siguranță și să părăsească clădirea, dacă este nevoie. De asemenea, luminile sistemului de evacuare de urgență nu sunt afectate de această măsură'', precizează reprezentanții Ikea.

În viitorul apropiat, compania are în plan să investească în mai multe soluții care s-au dovedit a fi eficiente, scopul fiind reducerea consumului de energie și micșorarea amprentei de carbon.

În prezent, Ikea deține două magazine în România, ambele în București: în Băneasa și Pallady. Anul viitor urmează să fie deschis cel de-al treilea, la Dumbrăvița, situat în proximitatea municipiului Timișoara.

Magazinul Ikea Băneasa a fost inaugurat pe 21 martie 2007, fiind urmat de magazinul Pallady - pe 24 iunie 2019. Cele două magazine pun la dispoziția clienților peste 9.500 de produse.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum reduce IKEA consumul de energie: fotovoltaice la Pallady și program de lucru modificat în ambele magazine